МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Аудио: Завршна ријеч Мирсада Бибовића-генералног секретара Министарства иностраних послова Црне Горе

Аудио: Завршна ријеч Мирсада Бибовића-генералног секретара Министарства иностраних послова Црне Горе
Датум објаве: 20.07.2009 11:39 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу Аудио Аудио


Мирсад Бибовић, секретар министра иностраних послова Црне Горе
( завршне оцјене на церемонији затварања друге Црногорске љетње школе за младе дипломате “ Гавро Вуковић ”, Подгорица 24. јул 2009.)


Поштовани амбасадоре Аванесов,

Поштовани учесници Црногорске љетње школе за младе дипломате,

Ваше екселенције,

Даме и господо,

Задовољство ми је да учествујем на овој завршној церемонији друге Црногорске љетње школе за младе дипломате “ Гавро Вуковић “ и пренесем срдачне поздраве у име министра иностраних послова Милана Роћена.

Овај пројекат, који је Министарство иностраних послова Црне Горе у сарадњи са УНДП и општином Беране започео прошле године са великим ентузијазмом и за који, са задовољством можемо рећи да постепено прелази у традицију, представља јасан показатељ посвећености модерне Црне Горе промовисању политике сарадње, пријатељских односа и дијалога међу институцијама и државама региона.

На то указује и чињеница да је Влада Црне Горе, као један од приоритета у свом програму, поставила професионално образовање и јачање административних капацитета. Као што знате, прије два дана европски комисионар Оли Рен уручио је Упитник Европске комисије премијеру Црне Горе. Припремање стручних, исправних и квалитетних одговора на неколико хиљада задатих питања биће највећи изазов за црногорску администрацију до сада. Како било, иако реални у погледу способности и капацитета наше администрације, надамо се да ћемо успјешно положити овај тест, као што смо успјешно прошли кроз претходне фазе на путу европских интеграција и успјели да се, на темељу заслуга, изборимо за статус државе кандидата за чланство у ЕУ у прихватљивом временском периоду.

Имајући у виду чињеницу да школу похађају учесници из свих земаља региона и неколицина земаља чланица Европске Уније, вјерујемо да је на тај начин пружена посебна прилика за отворен и искрен дијалог и размјену мишљења о различитим питањима која се тичу региона као и тренутних ЕУ и НАТО политичких процеса. Такође, пружена је могућност заједничких упознавања и контаката међу младим професионалцима из различитих земаља и региона – што је основно за сваку ефективну дипломатију.

Надам се да су предавања и интерактивне дискусије које сте имали у протеклих неколико дана унаприједили ваше знање и вјештине и допринијеле даљем јачању ваших способности. Данас, императив сваке државе је да има компетентне и добро обучене кадрове који ће је представљати широм свијета и убјеђен сам да је већина полазника ове школе већ на том путу за добробит њихових земаља и личне сатисфакције.

На крају, у име Министарства иностраних послова желио бих да изразим захвалност УНДП и Општини Беране на сарадњи и доприносу у реализацији пројекта Црногорска школа за младе дипломате “ Гавро Вуковић ‘’ , а такође и нашим предавачима – уваженим амбасадорима који су изразили спремност да подијеле своја знања и искуства са младим полазницима ове школе.