МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Завршна ријеч, Александар Аванесов, стални координатор Система УН и стални представник УНДП у Црној Гори

Завршна ријеч, Александар Аванесов, стални координатор Система УН и стални представник УНДП у Црној Гори
Датум објаве: 20.07.2009 11:40 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Друга црногорска љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“ 21. јули 2009. године, Беране

Александар Аванесов, стални координатор Система УН и стални представник УНДП у Црној Гори

Веома ми је драго што учествујем у отварању Друге црногорске љетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић“, у организацији Министарства иностраних послова и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Такође, врло сам задовољан што имам прилику да топло поздравим министра Роћена и његове колеге, који су иницирали овај велики подухват за који смо срећни што можемо да га подржимо. Желим да поздравим и градоначелника Берана, г-дина Вуку Голубовића, који се тако ентузијастично сложио да ова лијепа Општина буде домаћин.

Наравно, одушевљен сам што су са нама и они за које је ова школа осмишљена – дипломате из Европске уније и региона.

Истинско је задовољство видјети резултате напора Министарства иностраних послова, министра Роћена лично и УНДП-овог Програма за развој капацитета на стварању, други пут заредом, овако позитивног амбијента за окупљање младих дипломата заинтересованих за уско повезану регионалну сарадњу.

Није потребно наглашавати да су систематична комуникација, умрежавање и регионална сарадња од суштинске важности у дипломатским пословима, у стварању повјерења, предвидљивости и, у крајњој анализи, окружења које омогућава обострано корисне релације на свим пољима.

Баш као ваше колеге прошле године, ви ћете током ове седмице имати одличну прилику за интеракцију, учење и размјену знања. Сигуран сам да ћете имати довољно тема за разговор, с обзиром да све земље у региону пролазе кроз веома изазован – али фасцинантан - процес евроатлантских интеграција; узевши у обзир да, попут осталих земаља у свијету, овај регион ваља да одговори огромним глобалним изазовима повезаним са климатским промјенама, већим укључивањем свих друштвених слојева у друштвене токове, развојем по мјери човјека, тежњом за постизање циљева формулисаних у Миленијумској декларацији из 2001. године, укључујући Миленијумске развојне циљеве. Сви знамо да је цјелокупна ситуација погоршана економским назатком као резултат глобалне финансијске кризе, што производи огроман притисак у свим сферама, укључујући развојну сарадњу која иначе спада у мандат УНДП-а.

У овом смислу, увјерен сам да ће вас сама чињеница што је Школа организована у сјеверном дијелу Црне Горе - који се бори са многим проблемима везаним за регионалне неједнакости, незапосленост и успорен економски раст – примаћи ближе реалности, подцртавајући тако улогу дипломатије када треба помоћи националној влади и најширем друштву у бављењу економским изазовима, и пружити подршку напретку у развоју по мјери човјека. Ову улогу дипломатије нимало није лако прецијенити.

Чуо сам да је мото војводе Гавра Вуковића био да добри политички односи са другим државама треба да постану још бољи, а оне комплексне треба поправљати са великом посвећеношћу. Истински вјерујем да ћете као нова генерација дипломата, кроз ваш рад који је фасцинантан и уопште не лак, овај мото преточити у реалност.

Овај мото такође у потпуности подржава приоритете Уједињених нација, а то су мир и безбједност, развој и искорјењивање сиромаштва, заштита и унапређење људских права, ограничавање наоружања и разоружање, климатске промјене и, наравно, реформа УН, чији успјех у потпуности зависи од њених држава чланица. Стога, моја порука вама је да наставите разговоре и умрежавање које су ваше колеге започеле прошле године на првој школи за младе дипломате, као и да останете отворени за нове идеје које долазе од ваших колега из региона и шире.

На крају, желим да још једном изразим посебну захвалност градоначелнику Берана г-дину Вуки Голубовићу за његову велику посвећеност као домаћина ове школе, као и да њему и његовим суграђанима честитам Дан општине.