МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Говор министра иностраних послова Милана Роћена на отварању 2. Црногорске дипломатске љетње школе ''Гавро Вуковић'' у Беранама

Датум објаве: 20.07.2009 11:41 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Министар иностраних послова Милан Роћен: "Све вас срдачно поздрављам. Добродошли у Беране, добродошли у Црну Гору. Имам привилегију да у овом храму црногорске дипломатије, родној кући њеног утемељивача војводе Гавра Вуковића и дугогодишњег министра иностраних послова Књажевине Црне Горе, отворим другу по реду љетњу дипломатску школу са његовим именом, за младе дипломате из региона и из једног броја земаља чланица ЕУ. Школу организује Министарство иностраних послова нове младе црногорске државе у знак поштовања према овом црногорском великану. Вјерујем да су ово почеци једне нове, дуге, добре традиције и истовремено још један доказ посвећености савремене Црне Горе јачању политике добросусједства и регионалне сарадње..."

МИЛАН РОЋЕН, МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ
(Поздравна ријеч на отварању 2. Црногорске дипломатске љетње школе ''Гавро Вуковић'', Беране, 21. јул 2009. године)


Поштовани предсједниче општине Беране,
Поштовани амбасадоре Аванесов,
Поштовани полазници Црногорске дипломатске љетње школе,
Екселенције,
Даме и господо,

Све вас срдачно поздрављам. Добродошли у Беране, добродошли у Црну Гору. Имам привилегију да у овом храму црногорске дипломатије, родној кући њеног утемељивача војводе Гавра Вуковића и дугогодишњег министра иностраних послова Књажевине Црне Горе, отворим другу по реду љетњу дипломатску школу са његовим именом, за младе дипломате из региона и из једног броја земаља чланица ЕУ. Школу организује Министарство иностраних послова нове младе црногорске државе у знак поштовања према овом црногорском великану. Вјерујем да су ово почеци једне нове, дуге, добре традиције и истовремено још један доказ посвећености савремене Црне Горе јачању политике добросусједства и регионалне сарадње.

Црна Гора, најмлађа чланица УН, СЕ, ОЕБС и других међународних организација и институција, за само нешто више од три године, препозната је као фактор мира и стабилности у региону, земља мултиетничке демократије, укључена у све регионалне иницијативе, земља која је направила снажан прогрес у европској и евроатлантској интеграцији, афирмишући свој државни и национални идентитет и на мултилатералном плану. Сјутра је предвиђен долазак европског комесара Оли Рена у Црну Гору, који ће премијеру Милу Ђукановићу, на свечаној церемонији, уручити Упитник Европске комисије. То ће бити до сада најизазовнији тест за администрацију Црне Горе. Вјерујем да ћемо и тај тест успјешно проћи, као и досадашње почетне фазе у европској интеграцији, и обезбиједити у устаљеној процедури статус кандидата за чланство у ЕУ. Као што вјерујем да ће и грађани Црне Горе од 01. јануара идуће године путовати без виза у земље шенген зоне, и да ће Црна Гора ускоро добити зелено свијетло за предворје НАТО – Акциони план за чланство (МАП).

Црна Гора је однедавно опет самостална држава, али је чувена стара европска држава, старија од 165 чланица Уједињених Нација. Сигуран сам да би и војвода Гавро Вуковић био поносан на данашњи положај и метеорски успон савремене Црне Горе. Његова државничка и дипломатска каријера повезана је са најбурнијим раздобљем црногорске историје, у којем је Црна Гора конституисана као модерна држава, са завидним међународним угледом. Војвода Гавро је оставио богато насљеђе и у виду мемоарске литературе која представља историјско свједочанство о приликама у Црној Гори у другој половини XИX вијека, њеном међународном положају и односима на глобалном плану у том времену. За њега је дипломатија „добар начин да се служи интересима државног и народног суверенитета, готово у једнакој мјери значајна колико и оружани отпор завојевачима“. Војвода Гавро Вуковић се користио ерудицијом, политичком мудрошћу, одмјереношћу и тактичношћу, и типизираном рјечитошћу класичних дипломата, са великим смислом за устаљену спољашњу етикецију, увијек искључиво руковођен државним интересима своје земље и добром њених грађана. То и јесу одлике правих дипломата у свим временима, и на свим меридијанима. Једна од његових девиза је „да добре политичке односе с другим државама треба учинити још бољим, а за оне лоше максимално се ангажовати да се измијени стање“. Био је претеча модерне дипломатије, која се не може замислити без своје економске димензије, јер је стално инсистирао на органској повезаности економских и политичких питања.

Војвода Гавро Вуковић је сматрао да се „посебно мали народи морају са највише обзира односити према устаљеним правилима понашања у свјетским пословима“. И то, између осталог, потврђује универзалност његових порука. Имали смо, срећом, од кога учити у Црној Гори. Вођени тиме, данас смо реално трасирали наше спољнополитичке приоритете, уважавајући своје капацитете и могућности, и у регионалним, и у ширим оквирима. Црној Гори су данас врата широм отворена, како код наших сусједа, тако и у европским и свим кључним свјетским земљама. Данас је Црна Гора препозната као успјешна европска прича у региону, са улогом која по свом значају превазилази њену величину и број становника.

Друга Црногорска дипломатска љетња школа “Гавро Вуковић“ је изазов првенствено за дипломате земаља региона, јер пружа добру прилику за размјену мишљења и идеја са колегама из земаља ЕУ, о актуелним процесима у Европској Унији и НАТО, у контексту политике проширења, као и за међусобно упознавање и личне контатке, што је абецеда сваке добре дипломатије. Фокусирана је на савремене тенденције и модалитете изграђивања професионалних карактеристика модерног дипломате. Надам се да ће се наши млади дипломати сваке године окупљати, дружити и учити од реномираних предавача, и једни од других, у једном овако пријатном амбијенту, и да ће се ширити круг земаља које ће имати интерес за упућивање својих дипломата у ову школу. Овдје су данас полазници из свих земаља региона и једног броја чланица ЕУ.

Очекујем да ће предавања и интерактивна дискусија наредних дана унаприједити ваша знања и вјештине, и допринијети професионалној изградњи ваших дипломатских способности. Данас је императив сваке државе да има праве представнике својих интереса пред спољним свијетом, јер како каже нобеловац и дипломата Иво Андрић: „у тој служби која изгледа униформисана и укроћена као ниједна друга, нема ничег сталног ни извјесног, него човјек иде као кроз маглу у којој свјетлост која повремено просијава више збуњује и вара очи него што показује пут и омогућује човјеку да се снађе“. Ви сте правовремено кренули тим путем, и сигуран сам да ћете се снаћи, на добро ваших земаља, и на ваше лично задовољство.

Надам се да ћете наћи времена да боље упознате Црну Гору, прелијепи Берански крај, и дио сјевера наше земље, који је осим природних љепота и изузетних развојних потенцијала, познат и по свом чувеном гостопримству.

Користим прилику да нашем домаћину, предсједнику Општине Беране, као и свим грађанима Берана, упутим срдачне честитке поводом Дана Општине, који данас обиљежавају.

На крају, изражавам захвалност нашим партнерима из Програма Уједињених нација за развој и Општини Беране који су допринијели реализацији пројекта Црногорске дипломатске љетње школе ’’Гавро Вуковић’’, као и предавачима који су изразили спремност да своје знање и искуство подијеле са младим полазницима ове школе.

Хвала вам на пажњи!