МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Друга Црногорска љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“ Беране и Колашин, 20-24 јула 2009.

Друга Црногорска љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“ Беране и Колашин, 20-24 јула 2009.
Датум објаве: 20.07.2009 11:42 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Министарство иностраних послова Црне Горе, уз подршку УНДП-овог Програма за развој капацитета организовало је другу Црногорску љетњу школу за младе дипломате „Гавро Вуковић“ која је почела са радом 21. јула.

Традиција је настављена и ове године са званичним отварањем у Беранама, у Спомен кући угледног црногорског дипломате, војводе Гавра Вуковића чије име носи школа.

Министар иностраних послова, Милан Роћен, нагласио је да је организација љетње школе за младе дипломате још један доказ посвећености савремене Црне Горе јачању политике добросусједства и регионалне сарадње. Школа је посвећена могућностима и изазовима са којима се суочавају државе Западног Балкана у процесу европских и евро-атланских интеграција и одлична је прилика за размјену мишљења и идеја у вези са актуелним питањима и процесима у региону као и за јачање дијалога међу младим дипломатама.

Искуство са радом ове школе је веома позитивно тако да се стварају нови предуслови за њен континуитет и развој. У односу на прошлу годину, број учесника је знатно повећан, а круг земаља које су упутиле своје дипломате у љетњу школу полако се шири.

Полазници друге Црногорске љетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић“ били су: Мимоза Веросхи и Илирјам Цукај (Албанија), Даниела Чолић и Белма Сарић (Босна и Херцеговина), Дубравка Попић и Иван Дивић (Хрватска), Лиис Липре и Хелен Попп (Естонија), Наталиа Паноургиа (Грчка), Цостантино Тардуцци (Италија), Приндон Садриу и Хаxхи Бајрактари (Косово), Игор Кузевски (Македонија), Цристина Мездреа и Цаталин Хрисца (Румунија), Весна Верчон-Ивић (Србија), Сања Томашевић, Ферида Мандић, Виолета Беришај, Јована Богојевић, Валентина Кнежевић, Милица Ђуричковић, Вана Војиновић, Александра Злоковић, Јелена Милачић, Ана Шћепановић и Нина Ојданић ( Црна Гора ).

Предавачи на љетњој школи за младе дипломате су били: др. Гордана Ђуровић, министар за европске интеграције Црне Горе; г-дин Цливе Румболд, шеф политичког сектора и сектора за европске интеграције при Делегацији Европске комисије у Црној Гори; г-дин Родерицк Мооре, амбасадор САД у Црној Гори; г-дин Бранимир Јукић, амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори; г-дин Алеxандер Аванессов, стални представник УНДП-а и стални координатор система УН у Црној Гори; г-ђа Лиса Мцлеан, директорка Националног демократског института за међународне послове у Црној Гори; г-дин Михаил Флоровић, амбасадор Румуније у Црној Гори; г-дин Петар Турчиновић, амбасадор Хрватске у Црној Гори; г-ђа Сања Елезовић, директор представништва Фондације Институт за отворено друштво у Црној Гори; г-дин Флориан Рауниг, амбасадор Аустрије у Црној Гори.

Теме предавања су биле: европске интеграције и Западни Балкан: шансе и изазови; интеграција Западног Балкана из перспективе ЕУ; НАТО и регион: регионална сарадња као предуслов јачања мира и безбједности; односи са сусједима: карактеристике успјешне дипломатије; улога регионалне и преко-граничне сарадње; улога Парламента у вођењу спољне политике у земљама у транзицији; искуства Румуније као младе чланице ЕУ; преговарање и преговарачке вјештине; улога цивилног друштва у процесу евро-атланских интеграција; улога дипломатије у интеграционом процесу: аустријско искуство.

Одржана је и интерактивна радионица на тему: достигнућа и изазови на путу ка европским и евро-атланским интеграцијама (појединачне презентације младих дипломата, представника земаља Западног Балкана).