МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Говор помоћника министра Ирене Радовић на свечаном затварању Црногорске љетње школе за младе дипломате "Гавро Вуковић"

Говор помоћника министра Ирене Радовић на свечаном затварању Црногорске љетње школе за младе дипломате "Гавро Вуковић"
Датум објаве: 08.07.2008 11:14 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Екселенције,
Поштовани предсједниче Општине Беране,
Поштовани господине Бибовићу, 
Уважени учесници Црногорске дипломатске љетње школе,
Даме и господо,

Чини ми посебно задовољство што имам прилику да вам се обратим поводом успјешног завршетка прве Црногорске дипломатске љетње школе „Гавро Вуковић" и пренесем најсрдачније честитке министра иностраних послова Црне Горе, господина Милана Роћена који данас није у могућности да буде са нама.

Драго ми је што могу да утврдим - дијелећи притом мишљење и са црногорским и иностраним дипломатама који су дали допринос раду Црногорске школе за младе дипломате - да се налазимо на правом путу и да је овај пројекат у потпуности потврдио потребу и разлоге који су довели до његовог оснивања.

Желим овом приликом да нагласим да Црногорска љетња школа „Гавро Вуковић" на најбољи начин рефлектује и промовише вриједности, односно темељне приниципе, на којима развијамо модерну Црну Гору:
• напоре усмјерене на јачање капацитета и модернизацију црногорског друштва кроз усвајање европских стандарда, са амбицијом да Црну Гору на тим основама у блиској будућности уведемо у чланство европских и евроатлантских интеграција
• и увјерење да је такво опредијељење Црне Горе неодвојиво од јачања билатералних веза и блиске сарадње са земљама Региона, као и са њеним традиционалним партнерима у ЕУ.

Четрдесет учесника и предавача из Црне Горе, земаља Региона, ЕУ и шире је ове недјеље имало прилику да кроз предавања и интерактивну комуникацију размјењује идеје и искуства везана за актуелне трендове у савременој дипломатији и теме од посебног интереса за регион. И важније - да оформи личне и професионалне везе за будућност, јер је управо међусобна упућеност, сарадња и повезаност најбољи гарант дугорочне стабилности региона у цјелини и његове извјесне европске и евроатлантске перспективе.

Због свега тога потврђујем, и овом приликом, чврсто опредијељење Министарства иностраних послова Црне Горе да кроз партнерски однос с Канцеларијом програма за развој УН и Општином Беране наставимо наш заједнички пројекат и унапријеђујемо рад љетње школе којој желимо још многа љета, и низ генерација успјешних полазника.

То ће бити наш најбољи заједнички допринос обнови повјерења и јачању сарадње у региону и наставак оних прегнућа која симболишу војвода Гавро Вуковић и његови угледни и поштовани насљедници, када је о црногорској дипломатији ријеч.

Увјерена сам да ће овогодишњи полазници Црногорске дипломатске љетње школе бити успјешни носиоци остваривања спољне политике својих земаља, те да ће допринијети снажењу веза међу нашим институцијама, развоју регионалне сарадње и остваривању визије уједињене, слободне и просперитетне Европе. 

У то име, овогодишњим полазницима желим успјех.

Уједно и користим прилику да захвалим нашим партнерима из Програма за развој Уједињених нација и Општини Беране на доприносу реализацији пројекта прве Црногорске дипломатске љетње школе.

Захваљујем на пажњи.