MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Govor pomoćnika ministra Irene Radović na svečanom zatvaranju Crnogorske ljetnje škole za mlade diplomate "Gavro Vuković"

Govor pomoćnika ministra Irene Radović na svečanom zatvaranju Crnogorske ljetnje škole za mlade diplomate "Gavro Vuković"
Datum objave: 08.07.2008 11:14 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Ekselencije,
Poštovani predsjedniče Opštine Berane,
Poštovani gospodine Biboviću, 
Uvaženi učesnici Crnogorske diplomatske ljetnje škole,
Dame i gospodo,

Čini mi posebno zadovoljstvo što imam priliku da vam se obratim povodom uspješnog završetka prve Crnogorske diplomatske ljetnje škole „Gavro Vuković" i prenesem najsrdačnije čestitke ministra inostranih poslova Crne Gore, gospodina Milana Roćena koji danas nije u mogućnosti da bude sa nama.

Drago mi je što mogu da utvrdim - dijeleći pritom mišljenje i sa crnogorskim i inostranim diplomatama koji su dali doprinos radu Crnogorske škole za mlade diplomate - da se nalazimo na pravom putu i da je ovaj projekat u potpunosti potvrdio potrebu i razloge koji su doveli do njegovog osnivanja.

Želim ovom prilikom da naglasim da Crnogorska ljetnja škola „Gavro Vuković" na najbolji način reflektuje i promoviše vrijednosti, odnosno temeljne prinicipe, na kojima razvijamo modernu Crnu Goru:
• napore usmjerene na jačanje kapaciteta i modernizaciju crnogorskog društva kroz usvajanje evropskih standarda, sa ambicijom da Crnu Goru na tim osnovama u bliskoj budućnosti uvedemo u članstvo evropskih i evroatlantskih integracija
• i uvjerenje da je takvo opredijeljenje Crne Gore neodvojivo od jačanja bilateralnih veza i bliske saradnje sa zemljama Regiona, kao i sa njenim tradicionalnim partnerima u EU.

Četrdeset učesnika i predavača iz Crne Gore, zemalja Regiona, EU i šire je ove nedjelje imalo priliku da kroz predavanja i interaktivnu komunikaciju razmjenjuje ideje i iskustva vezana za aktuelne trendove u savremenoj diplomatiji i teme od posebnog interesa za region. I važnije - da oformi lične i profesionalne veze za budućnost, jer je upravo međusobna upućenost, saradnja i povezanost najbolji garant dugoročne stabilnosti regiona u cjelini i njegove izvjesne evropske i evroatlantske perspektive.

Zbog svega toga potvrđujem, i ovom prilikom, čvrsto opredijeljenje Ministarstva inostranih poslova Crne Gore da kroz partnerski odnos s Kancelarijom programa za razvoj UN i Opštinom Berane nastavimo naš zajednički projekat i unaprijeđujemo rad ljetnje škole kojoj želimo još mnoga ljeta, i niz generacija uspješnih polaznika.

To će biti naš najbolji zajednički doprinos obnovi povjerenja i jačanju saradnje u regionu i nastavak onih pregnuća koja simbolišu vojvoda Gavro Vuković i njegovi ugledni i poštovani nasljednici, kada je o crnogorskoj diplomatiji riječ.

Uvjerena sam da će ovogodišnji polaznici Crnogorske diplomatske ljetnje škole biti uspješni nosioci ostvarivanja spoljne politike svojih zemalja, te da će doprinijeti snaženju veza među našim institucijama, razvoju regionalne saradnje i ostvarivanju vizije ujedinjene, slobodne i prosperitetne Evrope. 

U to ime, ovogodišnjim polaznicima želim uspjeh.

Ujedno i koristim priliku da zahvalim našim partnerima iz Programa za razvoj Ujedinjenih nacija i Opštini Berane na doprinosu realizaciji projekta prve Crnogorske diplomatske ljetnje škole.

Zahvaljujem na pažnji.