MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Gradonačelnik Berana Vuko Golubović o vojvodi Gavru Vukoviću

Gradonačelnik Berana Vuko Golubović o vojvodi Gavru Vukoviću
Datum objave: 03.06.2008 12:22 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Mnogo je toga što je vojvoda Gavro Vuković uradio prvi ili među prvima na razvoju i afirmaciji države Crne Gore. Treba imati u vidu da se, kao političar i diplomata, pojavio na društvenoj sceni u periodu kada je Crna Gora pokazivala svijetu da ne predstavlja samo vojnički tabor, već državu, a da crnogorac nije samo vojnik nego i građanin.

Još u tom vremenu, krajem XIX i početkom XX vijeka, razumio je međunarodne odnose, kako se prelamaju i kako u njima treba da se ponaša i snalazi mala država, kakva je Crna Gora.

Gradonačelnik Golubović je podsjetio da je moto vojvode Vukovića da "dobre političke odnose sa drugim državama treba učiniti još boljim, a za one loše, maksimalno se angažovati da se izmijeni stanje". On je bio jedan prvi ili među prvim diplomatama svog vremena, porijeklom iz male nacije, a koji je razumio da "nema vječnih prijateljstava ili neprijateljstava, već samo interesi i njihovo ostvarenje, koje malim narodima omogućuje opstanak i prosperitet."

Takođe, po uzoru na diplomatije velikih sila svog vremena, utvrdio je "da je politika i diplomatija država uvijek vezana za njihovu ekonomiju, da jedno bez drugog u savremenom svijetu ne prolazi i ne daje rezultate", naglasio je gradonačelnik Golubović.

Berane, 03.06.2008. godine