МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Говор Гарета Танкосића Келија, в.д. сталног представника УНДП и в.д. координатора система УН у Црној Гори

Говор Гарета Танкосића Келија, в.д. сталног представника УНДП и в.д. координатора система УН у Црној Гори
Датум објаве: 03.06.2008 12:23 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Ми заиста имамо велико поштовање за идеју министра Роћена да се ова Љетња школа организује на сјеверу. Да би се ефективно разговарало о изазовима пред којима се налази регионална дипломатија, мора се о њима размишљати јасно, а за то нема бољег мјеста од овог овдје, у завичају славног црногорског дипломате.

Повезивање је основа дипломатских односа. Имате среће да ту мрежу пронађете у Беранама, да учите о другим државама и културама, да промовишете узајамно повјерење и толерацију, али и да откријете сјевер Црне Горе и његове потенцијале.

Осамдесет година након смрти првог црногорског министра иностраних послова, војводе Гавра Вуковића, желим поново да нагласим значај ријечи које је данас цитирао његов насљедник, министар Роћен: једносмјерна дипломатија је заиста најгора ствар која може задесити малу земљу. А недавна догађања у региону и шире доказала су да, бити вођен политичким, етничким или конфесионалним романтизмом, може бити кобно. Зато што признајете искуства из блиске прошлости и стремљења ваших предака, ви се сада као млади мобилишете да бисте оставили свој траг у друштву. 
Ви, као нова генерација дипломата, у овим временима промјена имате огромну шансу да се укључите у обликовање односа између држава. Надам се да ће вас ова Љетња школа подстаћи да сами стварате прилике за стицање искуства, да ће вам помоћи да унаприједите дипломатске вјештине и стекнете веће разумијевање сопствених потенцијала. Џон Фицџералд Кенеди је рекао: "Немојмо никада преговарати из страха. Али, немојмо се никада ни плашити да преговарамо". Стога, моја порука вама је да наставите разговоре и повезивање које сте започели данас и да останете отворени за нове идеје које долазе од ваших колега из региона. Будућност Западног Балкана је у Европској унији, и треба сви да радите заједно како бисте помогли да се то оствари што је прије могуће.

Беране, 03.06.2008. године