MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Govor Gareta Tankosića Kelija, v.d. stalnog predstavnika UNDP i v.d. koordinatora sistema UN u Crnoj Gori

Govor Gareta Tankosića Kelija, v.d. stalnog predstavnika UNDP i v.d. koordinatora sistema UN u Crnoj Gori
Datum objave: 03.06.2008 12:23 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Mi zaista imamo veliko poštovanje za ideju ministra Roćena da se ova Ljetnja škola organizuje na sjeveru. Da bi se efektivno razgovaralo o izazovima pred kojima se nalazi regionalna diplomatija, mora se o njima razmišljati jasno, a za to nema boljeg mjesta od ovog ovdje, u zavičaju slavnog crnogorskog diplomate.

Povezivanje je osnova diplomatskih odnosa. Imate sreće da tu mrežu pronađete u Beranama, da učite o drugim državama i kulturama, da promovišete uzajamno povjerenje i toleraciju, ali i da otkrijete sjever Crne Gore i njegove potencijale.

Osamdeset godina nakon smrti prvog crnogorskog ministra inostranih poslova, vojvode Gavra Vukovića, želim ponovo da naglasim značaj riječi koje je danas citirao njegov nasljednik, ministar Roćen: jednosmjerna diplomatija je zaista najgora stvar koja može zadesiti malu zemlju. A nedavna događanja u regionu i šire dokazala su da, biti vođen političkim, etničkim ili konfesionalnim romantizmom, može biti kobno. Zato što priznajete iskustva iz bliske prošlosti i stremljenja vaših predaka, vi se sada kao mladi mobilišete da biste ostavili svoj trag u društvu. 
Vi, kao nova generacija diplomata, u ovim vremenima promjena imate ogromnu šansu da se uključite u oblikovanje odnosa između država. Nadam se da će vas ova Ljetnja škola podstaći da sami stvarate prilike za sticanje iskustva, da će vam pomoći da unaprijedite diplomatske vještine i steknete veće razumijevanje sopstvenih potencijala. Džon Ficdžerald Kenedi je rekao: "Nemojmo nikada pregovarati iz straha. Ali, nemojmo se nikada ni plašiti da pregovaramo". Stoga, moja poruka vama je da nastavite razgovore i povezivanje koje ste započeli danas i da ostanete otvoreni za nove ideje koje dolaze od vaših kolega iz regiona. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, i treba svi da radite zajedno kako biste pomogli da se to ostvari što je prije moguće.

Berane, 03.06.2008. godine