МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Говор министра иностраних послова Милана Роћена на отварању Црногорске дипломатске љетње школе ''Гавро Вуковић''

Говор министра иностраних послова Милана Роћена на отварању Црногорске дипломатске љетње школе
Датум објаве: 03.06.2008 12:24 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Даме и господо,

Крајем јула прошле године, на научном скупу посвећеном 155. годишњици рођења Војводе Гавра Вуковића, родоначелника црногорске дипломатије и дугогодишњег министра иностраних дјела Књажевине Црне Горе, овдје у његовој родној кући, обавијестио сам да ће Министарство иностраних послова, заједно са Канцеларијом УНДП у Црној Гори осмислити пројекат организовања љетње школе за младе дипломате из земаља Југоисточне Европе, која ће носити име ''Гавро Вуковић''. Данас имам част да заједно са шефом Канцеларије УНДП, господином Танкосић–Келyем, и предсједником Општине Беране Вуком Голубовићем, отворим ову школу. 

Када сам недавно званично посјетио Турску, након успјешних разговора које сам имао у Анкари, мој домаћин МИП Али Бабаџан, рекао ми је – да је данас жив Војвода Гавро Вуковић, вјерујем да би био задовољан. И ја сам сигуран да би био веома задовољан одличним односима које Црна Гора има са својим најближим сусједима, као и са Турском и другим државама региона, са европским земљама и највећим свјетским центрима. Надам се да би био задовољан и односом своје државе према његовом лику и државничком дјелу, којим је трајно задужио Црну Гору. Мени је припала част да будем на одговорној дужности шефа црногорске дипломатије у првој Влади након што је Црна Гора по други пут, након готово једног вијека, постала међународно призната држава. Као што ми је част што сам, налазећи се на дужности коју је обављао Војвода Гавро Вуковић пуних петнаест година, када је Црна Гора први пут постала међународно призната држава, био иницијатор отварања Црногорске дипломатске љетње школе ''Гавро Вуковић'', и што сам донио одлуку о установљењу стипендије МИП за три најбоља студента завршних година Правног, Економског и Факултета политичких наука, са његовим именом. 

Војвода Гавро Вуковић оставио нам је у насљеђе и грандиозно дјело својих мемоара о једном од најбурнијих раздобља црногорске историје, који су незаобилазни уџбеник за све црногорске дипломате, данас и сјутра. Готово да нема странице у тој књизи гдје се не може наћи бар по једна свевремена порука и поука тог великана црногорске историје. ‘’Најгора ствар која би се могла десити малој држави је њена једносмјерна дипломатија која би била слијепа за њене прагматичне циљеве и која би била руковођена политичким етничким и конфенсионалним романтизмом’’. Или: ‘’Не смије се постати роб једном заснованих односа међу државама... они (се) морају цијенити, одржавати, мјерити, преиспитивати или мијењати према стварним околностима, а не према историјским сентиментима, митовима, илузијама било које врсте’’. Имао сам већ прилика да подсјећам на ове цитате, али мислим да је ово пригода да их поновим и пред нашим уваженим гостима, полазницима школе коју данас отварамо, и високим екселенцијама, представницима пријатељских држава, акредитованим у Црној Гори. 

Војвода Гавро Вуковић је далеке 1879. године присуствовао отварању првог дипломатског представништва Црне Горе у њеној историји, у Цариграду. То је било и једино представништво Књажевине и Краљевине Црне Горе у то вријеме, које је дјеловало у мирнодопским условима, све до почетка балканских ратова и Првог свјетског рата. 

Данас се Црна Гора може поносити достигнућима своје дипломатије, која се из дана у дан шири и професионално стасава. За врло кратко вријеме отворили смо 19 амбасада, 6 мисија – при ЕУ и кључним међународним организацијама, 2 генерална конзулата, а још 12 држава се покрива на нерезидентној основи. Црногорске интересе данас заступа и 7 почасних конзула. Црну Гору је признало 109 држава, а са 92 су успостављени дипломатски односи. Шири се дипломатски кор у Црној Гори. Отворене су амбасаде 20 земаља и делегација Европске Комисије у Подгорици, као и стална представништва 9 међународних организација, специјализованих агенција и међународних финансијских институција. На нерезидентној основи Црну Гору до сада покрива 42 земље. 

Црна Гора је примјер мултиетничког и мултикултуралног склада у региону, окружена пријатељима са којима ради на интензивирању билатералне и мултилатералне сарадње, и дијели заједничку европску и евроатлантску перспективу. То су и наши кључни спољнополитички приоритети, које је утврдила прва Влада нове независне Црне Горе. Са великим задовољством могу да потврдим да су Црној Гори врата широм отворена, како код наших сусједа, тако и у европским и свим кључним свјетским земљама. Данас је Црна Гора препозната као фактор мира и стабилности и примјер успјешности европске политике у региону. Исто тако, препозната је као партнер и пријатељ и због своје унутрашње политичке стабилности, и због динамичног економског развоја. 

Прва Црногорска дипломатска љетња школа “Гавро Вуковић“ је посвећена изазовима за дипломате првенствено земаља региона и пружа добру прилику за размјену мишљења и идеја о актуелним процесима у ЕУ и НАТО, у контексту њиховог проширења. Истовремено, овај скуп је и права прилика за међусобно упознавање и повезивање младих дипломата региона и њихових колега из земаља ЕУ. Фокусирана је на савремене тенденције у дипломатији и модалитете изграђивања професионалних карактеристика модерног дипломате, без којих не може ни једна земља. Надам се да ће овогодишња љетња школа бити почетак дуге традиције и да ће се наши млади дипломати сваке године окупљати, дружити и учити једни од других у једном овако пријатном амбијенту. Исто тако и да ће се ширити круг земаља које ће изразити интерес за упућивање својих дипломата у ову школу. За почетак, више смо него задовољни. Овдје су полазници из министарства иностраних послова Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније, и наравно, Црне Горе. Своје дипломате упутили су и 3 земље Европске Уније – Италија, Словенија и Естонија. Укупан број регистрованих учесника и искусних дипломата и других еминентних предавача из Црне Горе и иностранства је 40. 

Очекујем да ће предавања и интерактивна дискусија наредних дана унаприједити ваша знања и вјештине, те допринијети професионалној изградњи ваших дипломатских способности. Надам се и да ћете боље упознати Црну Гору, посебно прелијепи берански крај, и њен сјеверни дио, који је осим природних љепота и огромних развојних потенцијала, препознат и по свом чувеном гостопримству. 

На крају, изражавам захвалност нашим партнерима из Програма Уједињених нација за развој и Општини Беране који су допринијели реализацији пројекта прве Црногорске дипломатске љетње школе. 

Хвала вам на пажњи!

Беране, 03.06.2008. године