MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Govor ministra inostranih poslova Milana Roćena na otvaranju Crnogorske diplomatske ljetnje škole ''Gavro Vuković''

Govor ministra inostranih poslova Milana Roćena na otvaranju Crnogorske diplomatske ljetnje škole
Datum objave: 03.06.2008 12:24 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Dame i gospodo,

Krajem jula prošle godine, na naučnom skupu posvećenom 155. godišnjici rođenja Vojvode Gavra Vukovića, rodonačelnika crnogorske diplomatije i dugogodišnjeg ministra inostranih djela Knjaževine Crne Gore, ovdje u njegovoj rodnoj kući, obavijestio sam da će Ministarstvo inostranih poslova, zajedno sa Kancelarijom UNDP u Crnoj Gori osmisliti projekat organizovanja ljetnje škole za mlade diplomate iz zemalja Jugoistočne Evrope, koja će nositi ime ''Gavro Vuković''. Danas imam čast da zajedno sa šefom Kancelarije UNDP, gospodinom Tankosić–Kelyem, i predsjednikom Opštine Berane Vukom Golubovićem, otvorim ovu školu. 

Kada sam nedavno zvanično posjetio Tursku, nakon uspješnih razgovora koje sam imao u Ankari, moj domaćin MIP Ali Babadžan, rekao mi je – da je danas živ Vojvoda Gavro Vuković, vjerujem da bi bio zadovoljan. I ja sam siguran da bi bio veoma zadovoljan odličnim odnosima koje Crna Gora ima sa svojim najbližim susjedima, kao i sa Turskom i drugim državama regiona, sa evropskim zemljama i najvećim svjetskim centrima. Nadam se da bi bio zadovoljan i odnosom svoje države prema njegovom liku i državničkom djelu, kojim je trajno zadužio Crnu Goru. Meni je pripala čast da budem na odgovornoj dužnosti šefa crnogorske diplomatije u prvoj Vladi nakon što je Crna Gora po drugi put, nakon gotovo jednog vijeka, postala međunarodno priznata država. Kao što mi je čast što sam, nalazeći se na dužnosti koju je obavljao Vojvoda Gavro Vuković punih petnaest godina, kada je Crna Gora prvi put postala međunarodno priznata država, bio inicijator otvaranja Crnogorske diplomatske ljetnje škole ''Gavro Vuković'', i što sam donio odluku o ustanovljenju stipendije MIP za tri najbolja studenta završnih godina Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta političkih nauka, sa njegovim imenom. 

Vojvoda Gavro Vuković ostavio nam je u nasljeđe i grandiozno djelo svojih memoara o jednom od najburnijih razdoblja crnogorske istorije, koji su nezaobilazni udžbenik za sve crnogorske diplomate, danas i sjutra. Gotovo da nema stranice u toj knjizi gdje se ne može naći bar po jedna svevremena poruka i pouka tog velikana crnogorske istorije. ‘’Najgora stvar koja bi se mogla desiti maloj državi je njena jednosmjerna diplomatija koja bi bila slijepa za njene pragmatične ciljeve i koja bi bila rukovođena političkim etničkim i konfensionalnim romantizmom’’. Ili: ‘’Ne smije se postati rob jednom zasnovanih odnosa među državama... oni (se) moraju cijeniti, održavati, mjeriti, preispitivati ili mijenjati prema stvarnim okolnostima, a ne prema istorijskim sentimentima, mitovima, iluzijama bilo koje vrste’’. Imao sam već prilika da podsjećam na ove citate, ali mislim da je ovo prigoda da ih ponovim i pred našim uvaženim gostima, polaznicima škole koju danas otvaramo, i visokim ekselencijama, predstavnicima prijateljskih država, akreditovanim u Crnoj Gori. 

Vojvoda Gavro Vuković je daleke 1879. godine prisustvovao otvaranju prvog diplomatskog predstavništva Crne Gore u njenoj istoriji, u Carigradu. To je bilo i jedino predstavništvo Knjaževine i Kraljevine Crne Gore u to vrijeme, koje je djelovalo u mirnodopskim uslovima, sve do početka balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata. 

Danas se Crna Gora može ponositi dostignućima svoje diplomatije, koja se iz dana u dan širi i profesionalno stasava. Za vrlo kratko vrijeme otvorili smo 19 ambasada, 6 misija – pri EU i ključnim međunarodnim organizacijama, 2 generalna konzulata, a još 12 država se pokriva na nerezidentnoj osnovi. Crnogorske interese danas zastupa i 7 počasnih konzula. Crnu Goru je priznalo 109 država, a sa 92 su uspostavljeni diplomatski odnosi. Širi se diplomatski kor u Crnoj Gori. Otvorene su ambasade 20 zemalja i delegacija Evropske Komisije u Podgorici, kao i stalna predstavništva 9 međunarodnih organizacija, specijalizovanih agencija i međunarodnih finansijskih institucija. Na nerezidentnoj osnovi Crnu Goru do sada pokriva 42 zemlje. 

Crna Gora je primjer multietničkog i multikulturalnog sklada u regionu, okružena prijateljima sa kojima radi na intenziviranju bilateralne i multilateralne saradnje, i dijeli zajedničku evropsku i evroatlantsku perspektivu. To su i naši ključni spoljnopolitički prioriteti, koje je utvrdila prva Vlada nove nezavisne Crne Gore. Sa velikim zadovoljstvom mogu da potvrdim da su Crnoj Gori vrata širom otvorena, kako kod naših susjeda, tako i u evropskim i svim ključnim svjetskim zemljama. Danas je Crna Gora prepoznata kao faktor mira i stabilnosti i primjer uspješnosti evropske politike u regionu. Isto tako, prepoznata je kao partner i prijatelj i zbog svoje unutrašnje političke stabilnosti, i zbog dinamičnog ekonomskog razvoja. 

Prva Crnogorska diplomatska ljetnja škola “Gavro Vuković“ je posvećena izazovima za diplomate prvenstveno zemalja regiona i pruža dobru priliku za razmjenu mišljenja i ideja o aktuelnim procesima u EU i NATO, u kontekstu njihovog proširenja. Istovremeno, ovaj skup je i prava prilika za međusobno upoznavanje i povezivanje mladih diplomata regiona i njihovih kolega iz zemalja EU. Fokusirana je na savremene tendencije u diplomatiji i modalitete izgrađivanja profesionalnih karakteristika modernog diplomate, bez kojih ne može ni jedna zemlja. Nadam se da će ovogodišnja ljetnja škola biti početak duge tradicije i da će se naši mladi diplomati svake godine okupljati, družiti i učiti jedni od drugih u jednom ovako prijatnom ambijentu. Isto tako i da će se širiti krug zemalja koje će izraziti interes za upućivanje svojih diplomata u ovu školu. Za početak, više smo nego zadovoljni. Ovdje su polaznici iz ministarstva inostranih poslova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, i naravno, Crne Gore. Svoje diplomate uputili su i 3 zemlje Evropske Unije – Italija, Slovenija i Estonija. Ukupan broj registrovanih učesnika i iskusnih diplomata i drugih eminentnih predavača iz Crne Gore i inostranstva je 40. 

Očekujem da će predavanja i interaktivna diskusija narednih dana unaprijediti vaša znanja i vještine, te doprinijeti profesionalnoj izgradnji vaših diplomatskih sposobnosti. Nadam se i da ćete bolje upoznati Crnu Goru, posebno prelijepi beranski kraj, i njen sjeverni dio, koji je osim prirodnih ljepota i ogromnih razvojnih potencijala, prepoznat i po svom čuvenom gostoprimstvu. 

Na kraju, izražavam zahvalnost našim partnerima iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Opštini Berane koji su doprinijeli realizaciji projekta prve Crnogorske diplomatske ljetnje škole. 

Hvala vam na pažnji!

Berane, 03.06.2008. godine