МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Црногорска љетња школа за младе дипломате "Гавро Вуковић"

Црногорска љетња школа за младе дипломате "Гавро Вуковић"
Датум објаве: 08.07.2008 11:15 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Успјех који је потврђен организовањем прве Црногорске љетње школе младих дипломата је доказ опредјељења Министарства иностраних послова Црне Горе да настави са редовним и континуираним активностима, не само у циљу обучавања свог дипломатског кадра, већ и у циљу развоја регионалних иницијатива и сарадње у овој области.

На званичном отварању у Беранама, у Меморијалној кући првог црногорског министра иностраних послова, војводе Гавра Вуковића, Милан Роћен, министар иностраних послова Црне Горе је рекао: «Прва Црногорска љетња школа "Гавро Вуковић" је посвећена изазовима за дипломате, првенствено земаља региона, и пружа добру прилику за размјену мишљења и идеја о актуелним процесима у ЕУ и НАТО, у контексту њиховог проширења. Истовремено, овај скуп је и права прилика за међусобно упознавање и повезивање младих дипломата региона и њихових колега из земаља ЕУ. Школа је фокусирана на савремене тенденције у дипломатији и модалитете изграђивања професионалних карактеристика модерног дипломате, без којих не може ни једна земља. Надам се да ће овогодишња љетња школа бити почетак дуге традиције, као и да ће се наше младе дипломате сваке године окупљати, дружити и учити једни од других у овако пријатном амбијенту. Такође, надам се да ће се ширити круг земаља које ће изразити интерес за упућивање својих дипломата у ову школу. За почетак, ми смо веома задовољни. Овдје су полазници из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније и, наравно, Црне Горе. Своје дипломате су упутили и земље Европске уније - Италија, Естонија, Аустрија и Словенија. Укупан број регистрованих учесника и искусних дипломата, као и других еминентних предавача из Црне Горе и иностранства је 40.

Младе дипломате које су били полазници школе су: Триину Питс и Бјорн Пиибур (Естонија), Валериа Баистроццхи (Италија), Весна Клеменчич и Жига Фишер (Словенија), Антонела Дхимолеа и Луизим Цота (Албанија), Маја Ивањко и Јасминка Сакић (Хрватска), Самра Деверовић и Горан Бехмен (Босна и Херцеговина), Милена Карагаћа и Ивана Радосављевић (Србија), Атина Ничошка и Дејан Ђучић (БЈР Македонија), као и Ана Зековић, Ферида Мандић, Марија Живковић, Миладин Богетић, Драган Кривокапић и Филип Калезић (Црна Гора).

Предавачи на Љетњој школи за младе дипломате су били: амбасадор Леополд Маурер, шеф Делегације Европске комисије у Црној Гори; г-дин Родерик Мур, амбасадор САД у Црној Гори; амбасадорка Славица Милачић, шефица Сталне мисије Црне Горе при Европској унији; г-ђа Карин Јаани из Министарства иностраних послова Естоније; г-дин Флориан Рауниг, амбасадор Аустрије у Црној Гори; г-дин Веско Гарчевић, амбасадор Црне Горе у Аустрији; г-дин Петар Турчиновић, амбасадор Републике Хрватске у Црној Гори; др Антон Беблер, професор политичких и одбрамбених наука на Универзитету у Љубљани, Словенија; др Живко Андријашевић са Универзитета Црне Горе; мр Милица Кадић Аковић, експерткиња за односе с јавношћу и мр сци Радоје Церовић, психолог и експерт за стратешку комуникацију.

Теме предавања су биле: Западни Балкан у уједињеној Европи: ЕУ перспективе; историја црногорске дипломатије; европска перспектива Западног Балкана – политика условљавања: чланство у односу на партнерство; проширење ЕУ: перспективе за нове државе чланице; интерактивна радионица на тему техника комуникације; изазови за дипломату: изасланик или активни учесник у преговорима?; важност мреже младих дипломата за јачање стабилности Западног Балкана; трансатлантска димензија заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ: култура сарадње и дијалога у области спољних послова; искуства и изазови дипломатија у малим земљама.

Такође, одржана је и интерактивна радионица на тему става земаља ЕУ о проширењу ЕУ и НАТО (појединачне презентације младих дипломата, представника и представница земаља ЕУ - Естоније, Италије и Словеније), као и интерактивна радионица на тему достигнућа и изазова на путу ка европским и евроатлантским интеграцијама (појединачне презентације младих дипломата, представника и представница земаља Западног Балкана: Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Србије).