MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate "Gavro Vuković"

Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate "Gavro Vuković"
Datum objave: 08.07.2008 11:15 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Uspjeh koji je potvrđen organizovanjem prve Crnogorske ljetnje škole mladih diplomata je dokaz opredjeljenja Ministarstva inostranih poslova Crne Gore da nastavi sa redovnim i kontinuiranim aktivnostima, ne samo u cilju obučavanja svog diplomatskog kadra, već i u cilju razvoja regionalnih inicijativa i saradnje u ovoj oblasti.

Na zvaničnom otvaranju u Beranama, u Memorijalnoj kući prvog crnogorskog ministra inostranih poslova, vojvode Gavra Vukovića, Milan Roćen, ministar inostranih poslova Crne Gore je rekao: «Prva Crnogorska ljetnja škola "Gavro Vuković" je posvećena izazovima za diplomate, prvenstveno zemalja regiona, i pruža dobru priliku za razmjenu mišljenja i ideja o aktuelnim procesima u EU i NATO, u kontekstu njihovog proširenja. Istovremeno, ovaj skup je i prava prilika za međusobno upoznavanje i povezivanje mladih diplomata regiona i njihovih kolega iz zemalja EU. Škola je fokusirana na savremene tendencije u diplomatiji i modalitete izgrađivanja profesionalnih karakteristika modernog diplomate, bez kojih ne može ni jedna zemlja. Nadam se da će ovogodišnja ljetnja škola biti početak duge tradicije, kao i da će se naše mlade diplomate svake godine okupljati, družiti i učiti jedni od drugih u ovako prijatnom ambijentu. Takođe, nadam se da će se širiti krug zemalja koje će izraziti interes za upućivanje svojih diplomata u ovu školu. Za početak, mi smo veoma zadovoljni. Ovdje su polaznici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i, naravno, Crne Gore. Svoje diplomate su uputili i zemlje Evropske unije - Italija, Estonija, Austrija i Slovenija. Ukupan broj registrovanih učesnika i iskusnih diplomata, kao i drugih eminentnih predavača iz Crne Gore i inostranstva je 40.

Mlade diplomate koje su bili polaznici škole su: Triinu Pits i Bjorn Piibur (Estonija), Valeria Baistrocchi (Italija), Vesna Klemenčič i Žiga Fišer (Slovenija), Antonela Dhimolea i Luizim Cota (Albanija), Maja Ivanjko i Jasminka Sakić (Hrvatska), Samra Deverović i Goran Behmen (Bosna i Hercegovina), Milena Karagaća i Ivana Radosavljević (Srbija), Atina Ničoška i Dejan Đučić (BJR Makedonija), kao i Ana Zeković, Ferida Mandić, Marija Živković, Miladin Bogetić, Dragan Krivokapić i Filip Kalezić (Crna Gora).

Predavači na Ljetnjoj školi za mlade diplomate su bili: ambasador Leopold Maurer, šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori; g-din Roderik Mur, ambasador SAD u Crnoj Gori; ambasadorka Slavica Milačić, šefica Stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji; g-đa Karin Jaani iz Ministarstva inostranih poslova Estonije; g-din Florian Raunig, ambasador Austrije u Crnoj Gori; g-din Vesko Garčević, ambasador Crne Gore u Austriji; g-din Petar Turčinović, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori; dr Anton Bebler, profesor političkih i odbrambenih nauka na Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija; dr Živko Andrijašević sa Univerziteta Crne Gore; mr Milica Kadić Aković, ekspertkinja za odnose s javnošću i mr sci Radoje Cerović, psiholog i ekspert za stratešku komunikaciju.

Teme predavanja su bile: Zapadni Balkan u ujedinjenoj Evropi: EU perspektive; istorija crnogorske diplomatije; evropska perspektiva Zapadnog Balkana – politika uslovljavanja: članstvo u odnosu na partnerstvo; proširenje EU: perspektive za nove države članice; interaktivna radionica na temu tehnika komunikacije; izazovi za diplomatu: izaslanik ili aktivni učesnik u pregovorima?; važnost mreže mladih diplomata za jačanje stabilnosti Zapadnog Balkana; transatlantska dimenzija zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU: kultura saradnje i dijaloga u oblasti spoljnih poslova; iskustva i izazovi diplomatija u malim zemljama.

Takođe, održana je i interaktivna radionica na temu stava zemalja EU o proširenju EU i NATO (pojedinačne prezentacije mladih diplomata, predstavnika i predstavnica zemalja EU - Estonije, Italije i Slovenije), kao i interaktivna radionica na temu dostignuća i izazova na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama (pojedinačne prezentacije mladih diplomata, predstavnika i predstavnica zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije).